Näin Kätketty linnake-elokuvan ensimmäisen kerran ollessani 11-vuotias. Lainasin sen kirjastosta lähinnä kyseisen filmin kansitaiteilun perusteella. Samaan aikaan Sandrew Metronome oli julkaissut kolme Kurosawa-boksia DVD:lle.
Kätketty linnake teki minuun lähtemättömän vaikutuksen jo ensimmäisellä katselukerralla. Elokuvan nostalginen tunnelma ja mukaansa tempaava juoni saivat minut lainaamaan sen uudestaan ja uudestaan, kunnes löysin kirjaston hyllyltä toisenkin Kurosawan elokuvan, Yojimbon. Sen katsottuani olin myyty.
Muutaman kuukauden sisällä katsoin seuraavat:
Seitsemän samuraita
Punaparta
Kulkukoira
Köyhän pikajuna
Rashomon - Paholaisen temppeli
Jokainen edellä mainituista oli hieno katselukokemus, jonka olen uusinut useaan kertaan. Myöhemmin löysin Anttilasta Yojimbon epävirallisen jatko-osan, Samuraimiekan. Minulla kävi myös uskomaton onni, kun näin YLE Teeman esittämänä yhden Kurosawan ensimmäisitä ohjaustöistä, Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle. Myöhemmin ostin itselleni miltei kaikki näistä elokuvista, sekä myös klassikot Kagemusha - varjokenraali, Dersu Uzala, Ikiru-tuomittu ja Seittien linna.
Kaikki näkemiäni Kurosawan elokuvia yhdistää se, että jaksan katsoa ne uudestaan kerta toisensa jälkeen, varsinkin Samurai Cinema-elokuvat Samuraimiekka, Seitsemän samuraita ja Yojimbon. Alla lyhyt esittely kustakin näkemästäni Kurosawan elokuvasta.
Yksi Kurosawan ensimmäisistä ohjaustöistä, Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle (Tora no o wo fumu otokotachi) on alle tunnin pituinen elokuva, joka on vähintäänkin omaperäinen. 1100-luvun Japaniin sijoittuva elokuva kertoo tarinan sotapäälliköstä ja hänen kuudesta toveristaan, jotka haluavat ylittää rajalla olevan tarkastupisteen jäämättä kiinni. Näin ollen he naamioivat itsensä munkeiksi. Miesten matkantekoa seurataan jonkin aikaa, eikä edes loppuun asti, mutta elokuva onnistuu silti antamaan katsojalleen jos jonkinlaista viihdykettä. Metsää esittävät maalatut lavasteet ja yksinkertainen huumori eivat anna mitään merkkiä siitä, millainen ohjaaja Kurosawasta oli tulossa, mutta toimivat tässä alipituisessa kertomuksessa.
Kulkukoira (Nora inu) ilmestyi vuonna 1949. Se on film noir-tyylinen salapoliisijännäri, joka sijoittuu sodanjälkeiseen Japaniin. Sen pääosissa ovat Toshiro Mifune ja Takashi Shimura, joista tuli myöhemmin Kurosawan vakionäyttelijöitä ja hänen ohellaan Japanin elokuvateollisuuden suurnimiä.
Komisario Murakamin pistooli varastetaan ja hän ryhtyy toimenpiteisiin sen löytämiseksi. Tähän hän saa avukseen kokeneen Saton, joka on palvellut poliisissa vuosia. Yhdessä kaksi etsivää lähtevät selvittämään varastetun aseen tapausta, ja joutuvat keskelle Tokion alamaailmaa ja sen vaaroja.
Vuonna 1950 valmistunut Rashomon - Paholaisen temppeli (Rashomon) oli Kurosawan ensimmäinen ulkomailla menestynyt elokuva. Se oli ensimmäinen parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon voittanut elokuva ja on säilynyt arvostelumenestyksenä tähän päivään asti. Elokuvassa Kurosawan vakionäyttelijäksi noussut Toshiro Mifune esittää roistoa, joka raiskaa naisen ja tappaa tämän puolison. Koko juoni keskittyykin tähän tapahtumaan, vain eri näkökulmista katsottuna. Asiasta saa helposti vääntöä puoleksitoista tunniksi, ja hyvät näyttelijäsuoritukset siivittävät elokuvaa eteenpäin.
Elokuva oli ilmestyessään vallankumouksellinen ja sillä on ollut vaikutus monien ohjaajien töihin kautta vuosikymmenien.
Ikiru - tuomittu (Ikiru) tuli valkokankaille 1952. Pääosassa on Takashi Shimura, joka näytteli myös kaikissa aikaisemmin esitellyissä elokuvissa. Hän olikin Kurosawan toinen vakionäyttelijä.
Konttorirotta Watanabella on 30:n vuoden ura takanaan. Hän on tylsä ja harmaa ihminen, jota ei kiinnosta mikään.Ääni kellossa muuttuu kuitenkin, kun hän saa tietää sairastavansa vatsasyöpää jonka takia hänellä on alle vuosi elinaikaa. Watanabe haluaa ottaa selville, miksi hän on ylipäätään elänyt.
Elokuva ei tarjoa seikkailua, jännitystä, eikä toimintaa, mutta se kertoo hienona tarinan ja sai ainakin minut kysymään itseltäni: Mitä tekisin samassa tilanteessa? Luultavasti samoin, kuten Watanabe.
Seitsemän samuraita (Shichinin no samurai) on vuonna 1954 valmistunut elokuvahistorian klassikko, joka on monesti äänestetty yhdeksi maailman parhaimmista elokuvista. Se on kiistatta Kurosawan paras ohjaustyö ja yksi lempielokuvistani. Ohjaajan vakionäyttelijöihin kuuluvat Takashi Shimura, Minoru Chiaki ja Toshiro Mifune johtavat japanilaisittain loisteliasta näyttelijäkaartia.
Roistot piinaavat pientä maalaiskylää ryöstämällä kylän sadon aina uudestaan ja uudestaan. Lopulta kylän asukkailla palaa käämi ja he päättävät palkata muutaman samurain kylän suojajoukoksi. Pian he saavatkin kokoon seitsemästä kovin erilaisesta samuraista koostuvan ryhmän.
Seittien linna (Kumonosu Jo) on japanilainen Macbeth. Kurosawa ohjasi elokuvan 1956 ja se ilmestyi heti seuraavan vuoden alussa. Shakespearen kuuluisaan näytelmään perustuvaan elokuvaan kuuluu tottakai Toshiro Mifunen esittämä Macbeth, eli kenraali Washizu ja tällä kertaa myös Isuzu Yamadan esittämä hauska noita-akkaakin pahempi lady Macbeth, Asaji. Parivaljakon tähdittämä elokuva voi tuntua normaaleista Kurosawan elokuvista poiketen hieman tylsältä, mutta ajatuksen kanssa katsottuna Seittien linnasta saa paljonkin irti.
Tähän mennessä Toshiro Mifune oli näyttäytynyt lähes jokaisessa Akira Kurosawan ohjaamassa elokuvassa. Yamada tuli mukaan seuraavan kerran (yhtä häijynä emäntänä) elokuvassa Yojimbo - onnensoturi.
Moni ei tiedä, että George Lucasin Tähtien sota perustuu hyvin paljolti tähän elokuvaan. Mifune oli jälleen mukana, kun Kurosawa ohjasi Kätketyn linnakkeen (Kakushi toride no san akunin) 1958. Seikkailuelokuva kulkee eteenpäin poikkeuksellisen kovalla sykkeellä ja päälle kahteen tuntiin mahtuu monelaisia tilanteita kun Mifunen esittämä kenraali Makabe ja hänen suojelemansa prinsessa liittoutuvat kahden ahneen maanviljelijän kanssa saadakseen itsensä ja prinsessan kullan vihollismaan läpi kotiin.
Kätketty linnake oli ensimmäinen näkemäni Akira Kurosawan ohjaama elokuva ja olen ikuisesti kiitollinen, että valitsin sen kirjaston elokuvahyllyä tutkiessani.
1961 valmistui Yojimbo-onnensoturi (Yojimbo) ja pääosassa oli jälleen erittäin tuttu henkilö. Tällä kertaa Mifunen hahmo on nimetön miekanheiluttaja, joka saapuu suureksi ilokseen kaupunkiin, jossa kaksi kilpailevaa rikollisliigaa heiluttelevat miekkojaan. Hän päättää lyödä rahoiksi jengien kustannuksella apunaan miekkansa, sekä Eijiro Tonon esittämä vanha majatalon isäntä. Lopputuloksena miekat heiluvat, käsiä katkeaa ja Samurai Cineman kulta-aika saa akunsa yhdessä lajityypin parhaista elokuvista.
Elokuva edustaa modernimpaa Kurosawa-tuotantoa, ja siinä on enemmän länsimaisia vaikutteita. Silti kyseessä on aito japanilainen miekanheilutuselokuva ja vieläpä hyvä sellainen. Elokuvan juonen kopioi joitakin vuosia myöhemmin Sergio Leone elokuvaansa Kourallinen dollareita, joka puolestaan aloitti spaghetti-westernin loistokauden.
Samuraimiekka (Sanjuro) on epävirallinen jatko-osa edelliselle. Se valmistui vuotta myöhemmin. Sama Mifunen esittämä miekkamies on eksynyt tällä kertaa nuorten samuraiden luokse, jotka epäilevät alueellaan asuvan aatelismiehen olevan korruptoitunut. Miekkojen heilutus lähtee taas käyntiin, ja on tällä kertaa hieman tylsempää. Elokuvana Samuraimiekka on kohtuullisen hyvä, mutta sitä ei voi olla vertaamatta edeltäjäänsä, jolloin se jää kakkoseksi.
Samuraimiekka on tyypillinen miekanheilutuselokuva, jollaisia ilmestyi 60-luvulla jokseenkin paljon. Buumi levisi lopulta ulkomaille ja Hong Kongilainen Shaw Brothers sai kipinää kamppailulajielokuvien tekemiseen. Näitä alkuperiä saavat kiittää mm. Sonny Chiba ja edesmennyt Bruce Lee.
Kurosawan kuudestoista ja viimeinen yhteistyö Mifunen kanssa oli 1965 valmistunut Punaparta (Akahige). Se on hyvin onnistunut elokuva, vaikka onkin muita Kurosawan elokuvia selvästi huonompi.
Yuzo Kayaman esittämä nuori lääkäri aloittaa työskentelyn klinikalla, jota johta Mifunen esittämä Kyojo ''Punaparta'' Niide. Kaksikon kemia ei tahdo lähteä millään pelittämään aluksi, mutta yhteiset vastoinkäymiset auttavat alkuun. Pian nuori ja naiivi lääkäri huomaa, kuinka rankkaa työskentely klinikalla voi olla.
Näin elokuvan vain kerran, enkä muista sen juonesta paljoakaan, mutta muistan jaksaneeni katsoa sen loppuun asti. Elokuvan haikea tunnelma sopi hyvin Mifunen läksiäisiin ja Kurosawan siirtymiseen uudenaikaisempiin elokuviin.
Kurosawan myöhempää tuotantoa edustava Köyhän pikajuna (Dodes'ka-den) on häiritsevän iloinen kuvaus tokiolaisella kaatopaikalla asuvista köyhistä ja heidän arjestaan. Elokuvan nimi tulee yhdestä sen hahmoista, pojasta, joka unelmoi pääsevänsä veturinkuljettajaksi, mutta joutuu tyytymään mielikuvitusjunaan, jota hän sitten ohjaileekin pitkin kaatopaikkaa ohikulkijoiden heitellessä häntä kivillä ja roskilla. Elokuvaan mahtuu myös muita kiinnostavia hahmoja kuten juoruavia naisia (Ihan totta?) ja autossa asustava mies.
Elokuva oli floppi ja sen jälkeen ohjaaja yrittikin itsemurhaa. Tämän jälkeen hän palasi elokuvien pariin vasta viiden vuoden kuluttua Dersu Uzalan merkeissä.
1975 valmistunut Dersu Uzala on Kurosawankin tyyliä ajatellen poikkeuksellinen elokuva. Venäläisen tutkimusmatkailijan päiväkirjaan perustuva elokuva kertoo sotilaista, jotka lähtevät tutkimaan Ussur-joen aluetta Siperiassa. Matkaoppaakseen he löytävät erämaasta Dersu-nimisen metsästäjän, joka opettaa heidät kunnioittamaan luontoa ja selviytymään siellä.
Elokuva on hiljainen kuvaus Siperian luonnosta, sen kauneudesta ja vaaroista. Todelliseen hahmoon perustuva Dersu on Don Corleonen ja James Bondin ohella yksi elokuvahistorian mieleenpainuvimpia henkilöitä. Dersu Uzala palkittiin parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla.
Kurosawa tunnettiin elokuviensa omintakeisesta rytmitystyylistään, sekä elokuviensa laajasta aihepiiristä. Vaikka useimmat hänen elokuvistaan sijoittuivat feodaaliajan Japaniin, mukaan mahtui myös slummikuvauksia, japanilaista Film noiria, näytelmäsovituksia, seikkailua, trillereitä, koko perheen elokuvia (joskaan yksikään Kurosawan elokuva tuskin kiinnostaa ketään alla 10-vuotiasta) ja jopa luontokuvauksen.
Historiasta kiinnostuneena pidän eniten feodaaliaikaan sijoittuvista seikkaluista, ja samuraielokuvista. Kätketty linnake, Seitsemän samuraita ja Seittien linna ovat kiinnostavia ja kestävät kymmeniä katselukertoja. Varsinkin Kätketty linnake, joka kävisi vielä nykyäänkin vauhdikkaasta seikkailuelokuvasta, on minun mieleeni.
Kurosawa käytti usein myös parasta valttiaan, Mifunea. Kiistatta paras japanilainen näyttelijä sopi mainiosti jokaiseen pää- tai sivuosaan, mihin hänet laitettin. Mifunen näyttelijäntyötä on ilo seurata, ja se antaa lisämaustetta elokuvan henkilöhahmoihin. Tämä tulee parhaiten esille Yojimbossa ja Punaparrassa, joissa Mifunen hahmon olemuksella on merkittävä rooli elokuvan juonen kannalta. Mifune on kuitenkin vain yksi monen mainion näyttelijän joukossa, joita Kurosawa on elokuvissaan hyödyntänyt. Takashi Shimura näytteli yhteensä 21:ssä Kurosawan ohjaamassa elokuvassa, ja osoitti kykynsä joka kerta. Hänet nähtiin poliisina, samuraijoukon johtajana, liikemiehenä ja monessa muussa roolissa. Hänen hahmoissaan korostui kuitenkin aina ikä ja kokemus.
Mifunen ja Shimuran lisäksi Kurosawan elokuvissa oli muitakin kantanäyttelijöitä, kuten Tatsuya Nakadai, joka usein esitti roiston osia. Kamatari Fujiwara nähtiin useissa useissa Kurosawan elokuvissa, kuten Seitsemän samuraita ja Kätketty linnake, jossa hän esitti pääosan ahnetta maalaisjunttia. Isuzu Yamada teki ensin mieleenpainuvan roolin esittäen nättiä, mutta seonnutta Asajia Seittien linnassa, ja sen jälkeen esiintyi rikollisliigan johtajan vaimona elokuvassa Yojimbo.
Toshiro Mifune (vas.) ja Isuzu Yamada (oik.) Seittien linnassa 1957. |
Tahtoisin mielelläni tutustua vielä enemmän Kurosawan myöhempään tuotantoon. Olenkin etsinyt hänen myöhempiä elokuviaan, mutta niitä on vaikea löytää pohjoismaisina DVD- tai Blu Ray-julkaisuina, toistaiseksi olen siis joutunut turvautumaan Malaysiabayn korvaamattomaan apuun. Yhden DVD-boksin tilasin alunperin Englannista, mutta sain korvattua miltei kaikki sen mukana tulleet elokuvat pohjoismaisilla julkaisuilla.
Akira Kurosawa on elokuvaohjaaja, jolle monet länismaiset ohjaajat (Martin Scorsese, George Lucas ja jopa Steven Spielberg) ovat velkaa. Hänen elokuvansa ovat toimineet esikuvina monelle amerikkalaiselle elokuvalle, ja joistakin hänen töistään on tehty suoria kopioita. Hän oli viimeisiä suuria elokuvaohjaajia ja aivan varmasti paras japanilainen elokuvaohjaaja ikinä. Jos väite kuullostaa epäilyttävältä, kannattaa varmistaa Kurosawan voitto katsomalla esimerkiksi 2000-luvun splatterpätkiä tai vaikkapa Pokemonia.
Kaikki edellä esitellyt elokuvat löytyvät suomijulkaisuina. Kuitenkin suurin osa niistä kuului Sandrew Metronomen julkaisuaaltoon ja niiden painaminen jäi vähäiseksi. Kurosawan elokuvat ovat erittäin harvinaisia suomalaisina tallenteina (poislukien Dersu Uzala ja Kagemusha, sekä Ran).
Seuraava pitkä artikkeli käsittelee meidän aikamme suur-ohjaajaa, Quentin Tarantinoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti