Pitkään pääni kanssa painittua uskaltauduin katsomaan kokonaan Mou Tun Fein ohjaaman Men Behind the Sunin, elokuvan, jota pidetään yhtenä maailman yököttävimmistä. Kyseessähän on periaatteessa sisartekele elokuvalle, Black Sun: The Nanking Massacre, johon jo tutustuin. Tälläkin kertaa pyrin etukäteen harkitsemaan, pitääkö tällaisia katsoa yöunet menettääkseen. Ei kolhaissut ylitsepääsemättömästi, mutta jokseenkin kovasti.
Men Behind the Sun on valmistunut vuonna 1988. Se kertoo Japanilaisten yksikkö 731:stä, salaisesta joukosta, jonka oli tarkoitus tehdä tutkimuksia maan sotavoimien tehostamiseksi. Tutkimukset olivat tietysti sellaisia, mitä ei julkisuuteen saatettu tuoda, eli lähinnä ihmiskokeita. Kyseinen yksikkö toimi Mantšuriassa toisen maailmansodan aikana aina vuoteen 1945 asti, jolloin tehdas pistettiin matalaksi, jotteivät liittoutuneet saisi asiasta tietää. Tutkimuksia johti tohtori Shiro Ishii, jota elokuvassa esittää hauskanniminen Gang Wang.
Luvassa ei ole huisin veristä väkivaltaa, tai selkäpiitä karmivaa kauhua, vaan yksinkertaisesti niin yököttäviä tapoja satuttaa toisia ihmisiä, että laatta lentää. Julmissa ihmiskokeissa mm. puristetaan paineella peräsuolet ulos, kuoritaan käsien liha ja käytetään ruttobakteereita ihmisten tuhoamiseen. Tarinaa seurataan pienen nuorisojoukon näkökulmasta, joka on otettu laitokselle, jotta pojista tulisi miehiä?
No siis mitä vittua? Men Behind the Sun mainostaa itseään elokuvana joka on tärkeä opetus historian synkiltä sivuilta. Samalla sitä on kuitenkin vaikeana pitää elokuvana, joka ei ainakin joillain tasoilla hakisi jotain perverssiä tyydytystä kaikesta järkyttävästä. Katsojana tuomittavaksi jää, onko elokuva opettavainen, vai puhdasta törkyä.
Puhtaana törkynäkin kyseessä on kyllä aika laadukas teos. Väkivallan kuvaaminen on aina ollut arka ja vaikea aihe. Mou Tun Fei osaa kuitenkin kuvata sitä lähes neutraalista näkökulmasta (joskin sympatia pakenee uhrin puolelle näin kivuliaissa tapauksissa) ja näin ollen saada se tuntumaan vieläkin julmemmalta. Aivan kuin kaikki vain tapahtuisi ja ketään ei kiinnosta. Ei voi myöskään moittia näyttelijöitä, jotka aasialaisille poikkeuksellisella tavalla tekevät työnsä hyvin. Kokonaisuutena elokuva on tyypillistä honkkarilaatua korkeammalla. Rahaa on käytetty ja kaikki ei näytä niin pirun tekaistulta lastenteatterilta, missä näyttelijät eivät osaa olla katsomatta kameraan, onneksi.
Tälle tytölle tapahtuu ihan kohta juttuja jotka sattuvat tosi paljon.. |
Tätä poikaa sattuu jo tosi paljon.. |
Varoitus, elokuvan pystyy helposti katsomaan, mutta se saattaa silti aiheuttaa pahan mielen, varsinkin pienemmille katsojille. Olenkin sitä mieltä, että jos olet se herkempi katsoja, tai vaikka ala-asteikäinen (tai nuorempi), niin on parempi jättää katsomatta ettei mieli vahingoitu, koska sellainen vaara on nyt oikeasti olemassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti