Omia suosikkeja, Pt.13
Kummisetä-trilogia
Kummisetä
Francis Ford Coppola ohjasi vuonna 1971 Mario Puzon romaaniin perustuvan elokuvan. Elokuvan nimi (kirjaa mukaillen) on
Kummisetä, ja se kertoo sisilialaisen mafianperheen elämästä 40-luvun New Yorkissa. Pääosissa nähdään tuolloin vielä tuntematon
Al Pacino,
James Caan,
Marlon Brando sekä
Robert Duvall.
Elokuva alkaa vuodesta 1945 ja toisen maailmansodan päättymisestä. Sotaveteraani Michael Corleone palaa kotiin siskonsa häihin. Michaelin isä on yksi viidestä New Yorkin suuresta mafiapomosta, Vito Corleone, joka on vanha ja arvostettu mies. Hän on viisas ja varovainen liikemies, joka on alkanut etsiä liiketoimiensa perijää. Michael ei kuitenkaan kaikista suostutteluista huolimatta halua olla osallisena perheen toiminnassa.
Elokuvassa seurataan Viton ja myöhemmin Michaelin valtakautta perheen päänä, ja valtataistelua muiden perheiden kanssa. Miltei kolmituntinen eepos sisältää pakomatkoja, perhekriisejä ja salamurhia.
Ilmestyessään
Kummisetä oli hitti. Se voitti kolme Oscar-palkintoa teki Pacinosta maailmankuulun ja loi mafiaelokuvien buumin, joka ei ole lakannut vieläkään. Tänäkin päivänä elokuvaa pidetään yhtenä maailman parhaista mafiakuvauksista
Mafiaveljien,
Casinon ja
Lahjomattomien ohella. Coppola tunnetaan nimenomaan Corleonen perheen tuomisesta valkokankaalle, joskaan hänen muitakaan ansioitaan (mm Ilmestyskirja. Nyt) ei voi kiistää.
Kaikkein parhaiten elokuva muistetaan kuitenkin musiikistaan, erityisesti Michaelin sekä hänen lyhytaikaisen vaimonsa Apollonian rakkauslaulusta. Kuuntele se
tästä. Kappale mielletään usein virheellisesti elokuvan tunnuskappaleeksi, kun se taas on aivan
toinen. Elokuvan musiikin on loihtinut Nino Rota, joka sävelsi taustat myös jatko-osiin.
Kummisetä II
Michael on nyt Corleonen perheen pää, ja hän aikoo laajentaa liiketoimintaa mm. Kuubaan. Neljä muuta mafiaperhettä aiheuttavat jatkuvasti ongelmia, ja samaan aikaan perheen sisäiset kiistat kasvavat. Myös hänen yksityiselämänsä rakoilee. Michael jatkaa kuitenkin taistelua kunnioituksen ja voittojen kasvaessa.
Myös toinen kummisetä oli jättimenestys ilmestyessään vuonna 1974. Se voitti tuplaten Oscareita edeltäjäänsä verrattuna. Näyttelijäkaartissa jatkoivat Al Pacino, John Cazale,
Diane Keaton ja Robert Duvall.
Sarjan toisessa osassa on erittäin merkittävä rooli takaumilla, joissa seurataan Michaelin isän, Vito Corleoenen nuoruutta ja nousua valtaan 1900-luvun alun New Yorkissa. Näissä kohtauksissa nuorta Vito Corleonea näyttelee
Robert DeNiro, josta oli myöhemmin tuleva gangsterielokuvien legendaarisimpia näyttelijöitä. Takaumat tuovat myös ensimmäisen elokuvaan hämäriin kohtiin valoa, ja selventevät eri hahmojen taustoja.
Kummisetä II on edeltäjänsä tavoin eeppinen, tyylikäs, ja ylipitkä. Se lähestyy mafiaperheen elämmä samalla tavalla. Nyt mukana on myös perhekriisejä, sekä oikeudenkäyntejä. Parasta toisessa osassa ovat Robert DeNiro, sekä kuvat ikivanhasta New Yorkista. Niiden lisäksi nautin myös elokuvan hieman synkästä tunnelmasta. Juoni rakentuu petosten ja epäonnistumisien päälle, mikä tekee yleisestä ilmeestä helvetin surullisen. Dramaattisuus, taattu!
Kummisetä III
Michael Corleone on jo vanha mies ja viime vuosina hänen tavoitteensa on ollut muuttua lailliseksi liikemieheksi. Perhesiteet ja vanhat teot kuitenkin painavat häntä, eikä hän saa rauhaa. Hän tutustuu veljenpoikaansa Vincentiin, josta hän aikoo tehdä uuden Donin, jotta saisi itse elää loppuelämänsä rauhassa. New Yorkin alamaailmassa kuitenkin kuohuu. Nouseva gangsteri nimeltään Joey Zasa aiheuttaa jatkuvasti hankalauuksia, ja vanhat liikekumppanit eivät tahtoisi Corleonen vetäytyvän bisneksistä.
Viimeinen
Kummisetä valmistui vasta vuosia kahden aikaisemman jälkeen, 1990. Alkuperäisestä näyttelijäkaartista olivat jäljellä Pacinon lisäksi Keaton, sekä Johnny Fontanea näytellyt Al Martino. tällä kertaa mukana nähdään myös legendaarinen
Eli Wallach. Vincentiä näyttelee
Andy Garcia.
Trilogian viimeinen osa eroaa tyyliltään aiemmista osista. 80-luvun rikos- ja mafiaelokuvat olivat tehneet lajityypistä toiminnallisemman ja väkivaltaisemmnan, mikä näkyi myös Coppolan otteessa. Näyttelijäkaartin vaihtuminen vaikutti hiaman heikentävllä tavalla tarinaan. Olennaiset roolit kuten Robert Duvallin Hagen tai John Cazalen Fredo ovat häipyneet ja vieneet suuren osan kahden aikaisemman osan viehätyksestä.
Kolmaskaan osa ei silti ole huono. Se on vauhdikas ja jännittävä. Mukana on myös Paavin salamurha, joka linkittää elokuvan todellisiin tapahtumiin.
Kummisetä III päättää hienosti lähes 100-vuotisen tarinan Corleonen suvun noususta ja tuhosta.
|
Ensimmäisessä osassa Michael sekaantuu isänsä liiketoimiin vasten tahtoaan. |
|
Kolmannessa osassa yli 20 mafiavuoden jälkeen Michael yrittää kovasti päästää rehelliseen bisnesmaailmaan. |
Kummisedät ovat elokuvia parhaimmillaan. Ensimmäisen osan ollessa paras eivät muutkaan kaksi jää taka-alalle. Ne ovat ylipitkiä, mahtailevia, sekä täynnä mutkikkaita juonikiemuroita. Henkilöhahmoista ei puutu tyyliä, eikä nostalgisuutta.
Koko trilogia on saatavina erillisinä osina tai boksina sekä DVD:lle että Blu-Raylle. Coppola Restoration-versiot sisältävät kamalan paljon ekstroja, mm poistettuja kohtauksia, sekä näin tehtiin-dokkareita. Itselläni on Paramountin tavallinen DVD-boksi, missä on ekstroille oma limppunsa.