sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Hiihtopartio (Ski Patrol)

Olen nähnyt monenlaisia elokuvia, korealaisesta länkkäristä meksikolaiseen tieteiskauhuelokuvaan. Kuitenkin Hollywood-tuottoinen amerikkalaisteos Suomen Talvisodasta on jäävuorten ja kaikkien kivikasojen huippu. Yle Teema esitti tämän hetki sitten julkisuuteen päätyneen elokuvan Kino Klassikossa joulukuun alussa. Olin siihen mennessä lukenut elokuvasta arvostelun suuren ja mahtavan Elitistin nettisivuilla ja arvostelun hilpeys iski minuun heti.

Vuonna 1940 valmistunut elokuva oli kadoksissa pitkään. Sen takia se on ilmestynyt Suomen mediaan vasta nyt. Elokuvan on ohjannut Lew Landers ja sen pääosissa esiintyvät melko tuntemattomat Philip Dorn ja Stanley Fields. Tarina seuraa Kaliforniassa kuvattua Suomen talvisotaa kaikessa hilpeydessään.

Talviolympialaisissa suomalainen Ryder menettää kultamitalin Neuvostoliiton Ivanille pelastettuaan tämän hengen. Sitten kisan jälkeen ylistetään kansojen välistä veljeyttä. Sen jälkeen sopivasti Siirrytään Suomeen (??????????) jossa syttyy sota. Suomalaiset lähtevät Kalifornian vuoristoon torjumaan Puna-armeijaa ja vaihtavat epäilyttävän keskieurooppalaiset kansallisasunsa lumipukuihin ja metsästyskivääreihin. Sitten taistellaan Itävaltaa muistuttavassa maisemissa ja puolustaudutaan neukkujen epärealistiselta vuorenräjäytysyritykseltä.

Elokuvan ilmestymisen aikaan Yhdysvaltoja ei oltu vielä vedetty mukaan toiseen maailmansotaan, joten elokuva saattoi helposti olla sodanvastainen, mitä Hiihtopartio onkin. Se on myös historiallisesti ja maantieteellisesti erittäin epätarkka. Suomalaiskatsojasta voi tuntua huvittavalta ja ehkä jopa hieman loukkaavalta nähdä, miten maatamme on kuvattu noin 70 vuotta sitten Hollywoodissa. Tarina olisi voinut olla hyvä, mutta siihen ei voi keskittyä elokuvan toeteutuksen ollessa niin häiritsevä.

Mitään tallenteita elokuvasta ei ole, eikä niitä myöskään tule, ainakaan suuryhtiön toimesta. Joku independent-julkaisijafriikki voisi tehdä tästä Blu-Rayn mutta ei Ski Patrol siitä katsomisen arvoiseksi muuttuisi. Ainoa syy katsoa kyseinen eepos on halu nähdä, kuinka taidokkaasti Hollywoodissa on osattu heittää aivot narikkaan jo yli 70 vuotta sitten. Jos tämä oli menneisyys, ei ole mikään ihme, että lapset amerikkalaiskouluissa luulevat Suomen olevan Meksikon pääkaupunki.

Elokuvan ns. suomalaisia esittävät henkilöt eivät ilmeisesti olleet ikinä käyneet Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti