Ilmiö nimeltä Hammer Film Productions.
Kiirastorstaiyönä, 8.4.2004 MTV3 esitti elokuvan
Dracula-Pimeyden Ruhtinas. Se tuli niin myöhään, että äiti kielsi katsomasta ja otti sen minulle nauhalle. Kaikki lapset istuivat seuraavana päivänä television eteen seuraamaan verinäytelmää, joka teki lähtemättömän vaikutuksen linnoineen, ketsuppiverineen ja sydämenlävistämisineen. Olin koukussa.
Hammer Film Productions on brittiläinen elokuvayhtiö, joka tunnetaan parhaiten kauhuelokuvistaan vuosilta 1957-1976, vaikkakin sen ansioihin lukeutuu myös monia muita elokuvia. Sen kuuluisimmat mestariteokset ovat yhtiön omat versiot Universalin hirviökauhuelokuvista. Frankenstein, Muumio ja Dracula poikivat useita jatko-osia, joissa ideat toistettiin, uusittiin tai vaihdettiin.
Tässä muutamia Hammerin kuuluisuuksia:
Frankensteinin kirous (The Curse of Frankenstein)
Hammerin ensimmäinen menestys kauhuelokuvan saralla oli
Frenkensteinin kirous vuodelta 1957. Siitä sai alkunsa kymmenien kauhuelokuvien kirjo, kuin myös Peter Cushing Ja Christopher Leen yhteistyö, joka kesti Hammerin leivissä miltei 20 vuotta.
Viktor Frankenstein (Cushing) on nero. Hän asuu kartanossa, jonka peri isältään. Hän on kuuluisa ja arvostettu mies, jolla on paljon ystäviä. Eräänä päivänä hän onnistuu herättämään kuolleen koiran eloon. Ystävänsä Paulin avulla hän alkaa suunnittelemaan omaa ihmisitä, jonka hän kokoaisi kuolleiden ihmisten kappaleista.
Frankensteinin tarinan pitäisi olla kaikille tuttu. Hammerin versio noudattaa melko tarkasti alkuperäisen kirjan kaavaa. Monillle saattaa tulla pettymyksenä, että itse hirviö ei ole se
klassinen malli, vaan aivan uudenlaisen näköinen. Se ei kuitenkaan ole tärkeää.
Frankensteinin kirous on mainio elokuva. Se on yksi parhaista koiskaan näkemistäni kauhuelokuvista ja myös paras versio Shelleyn alkuperäisesta tarinasta. Elokuva tuo myös ensi kertaa esille ns. Hammer-tiimin, johon kuuluivat ohjaaja Terence Fisher, käsikirjoittaja Jimmy Sangster ja tuotta Michael Carreras. Samat miehet työskentelivät vuotta myöhemmin Dracula-elokuvan parissa.
Ruumiitä ryöstetään, ihmisiä tapetaan, laboratoriossa tehdään kummia kokeiluja ja kaikki tapahtuu Technicolorin kirjossa.
The Curse of Frankenstein on modernin kauhuelokuvan uranuurtajia. Must see!
Muumion kosto/Muumio (
The Mummy)
Stephen Banning (Felix Aylmer), hänen poikansa John ja ystävänsä Joseph kaivavat Egyptissä esiin prinsessa Anankan hautaa. Stephen on upottanut etsintöihin vuosia ja paljon rahaa ja vihdoin hanke alkaa kantaa hedelmää. Kumppanit löytävät haudan ja menevät sisään huolimatta siitä, että paikalle sattunut mystinen ja epäilyttävä egyptiläisveikko kieltää heitä. Stephenin ollessa haudassa yksin hän saa kohtauksen, joka ajaa hänet hulluksi. John ja Joseph lähettävät hänet Englantiin ja saattavat kahdestaan kaivaukset päätökseen.
Kolme vuotta myöhemmin Englannissa John saa yllättävän kutsun isänsä luokse hoitolaan, missä tämä on ollut palattuaan Egyptistä. Stephen on alkanut tulla järkiinsä ja kertoo miksi hän sai kohtauksen...
Muumion kosto valmistui vuonna 1959 ja se oli Hammerin kolmas isku kultasuoneen. Elokuvaa on kiitelty tänäkin päivänä uudempien muumioelokuvien suunnannäyttäjänä. Tekijätiimistä löytyvät taas tutut Terence Fisher, Jimmy Sangster ja Michael Carreras
Muumio on oikea viiden tähden elokuva. Kömpelöissä lavasteissa kuvatut kohtaukset heräävät hienosti eloon Technicolor-väreissä. Juoni tarjoaa käänteitä, arvoituksia ja jopa hieman toimintaa. Pääosia näyttelevät taas Cushing ja Lee.
|
Stephen Banning saa kohtauksen, ja hänen on vahoilla päivillään vaikea saada mielenrauhaa.
|
Tosiaan, elokuvan virallinen suomennos on Muumion Kosto, mutta MTV3 on käyttänyt televisioesityksessä nimeä Muumio. Katso ihmeessä jos löydät. Itse ostin
Baskervillen koira (
The Hound of the Baskervilles)
Cushing ja Lee tähdittävät myös Hammerin omaa tulkintaa kuuluisasta salapoliisikertomuksesta. Cushing Sherlock Holmesina ja Christopher Lee Lordi Baskervillena, tohtori Watsonia esittämään otettiin Andre Morell. Elokuvan ohjasi, kukas muukaan kuin Terence Fisher ja se ilmestyi 1959 Hammerin ensimmäisten kauhuelokuvien aallossa.
Baskervillen sukua uskotaan vainoavan kirous, joka piilottelee Englannin nummilla hirviömäisen koiran muodossa. Kun suvun viimeinen perijä astuu maaherran saappaisiin, hän haluaa tehdä kirouksesta selvää ja kutsuu Sherlock Holmesin mysteeriä selvittämään. Holmes tarttuu tapaukseen ja huomaa, että ylämaan nummilla asiat ovat pielessä pahemmin, mitä päälle päin näkyy.
Baskervillen koirasta on monta filmatisointia. Holmesia ovat yhtä suurella menestyksellä näytelleet Cushingin lisäksi Basil Rathbone, Ian Richardson ja Jeremy Brett, joista viimeisin lienee tutuin suomalaiskatsojille YLE:n toistuvien esitysten takia. Cushing on roolissaan vakuuttava ja tekee Holmesista persoonallisen. Lee taas on oma harmaa ja salamyhkäinen itsensä Lordi Baskervillenä, suvun viimeisenä perijänä.
Ohjaaja yhdistää Hammer-kauhua ja klassisen salapoliisijännärin piirteitä tässä mestariteoksessa. Elokuva esitettiin YLE Teemalla osana erilaisten Sherlock Holmes-elokuvien sarjaa syksyllä 2013. Siitä on saatavilla myös MGM:n DVD-painos. Kannattaa katsoa. Jos et saa käsiisi, katso edes joku toinen versio, niitä kyllä riittää.
Kuolema kulkee talossa (The Nanny)
Psykologiset jännärit räjähtivät suosioon Hitchcockin Psykon myötä 60-luvulla. Myös englannissa pistettiin tuulemaan. Seth Holt teki Hammerille melko vakuuttava trillerin.
The Nanny valmistui vuonna 1965 ja sitä arvostetaan edelleen.
The Nanny on tarina pojasta, joka palaa kotiin hoitolasta. Hän on joutunut sinne siskonsa kuoltua. Isä, äiti ja tuttu lastenhoitaja odottavat häntä kovasti. Tullessaan kotiin poika kuitenkin käyttäytyy oudosti, varsinkin lastenhoitajan seurassa. Poika ei syö hänen tekemiä ruokiaan, välttelee häntä ja jopa väittä, että lastenhoitaja uhkaa tappaa hänet.
Veteraaninäyttelijä Bette Davis on mainio roolissaan lastenhoitajana. Hän on epäilyttävä ja jopa hieman pelottava. Talossa on myös jatkuvasti erittäin jännittynyt ilmapiiri, mikä pitää katsojaa hyvin jännityksessa koko elokuvan ajan. Kaikki hahmot aivan kuin viestivät, että jotain pahaa on tulossa.
The Nanny on etupäässä elokuva ajattelevalle katsojalle. Se ei välttämättä ole edes hyvä, jos odottaa tyypillistä Hammeria esim. ketsuppiverta tai hirviöitä. Elokuvaa katsoessa pitää nähdä hieman pintaa syvemmälle, että se tuntuu jännittävältä. Voi olla vaikeaa.
Tämä elokuva on päätynyt osaksi 20th Century Classics-julkaisusarjaa. Eurooppalaisjulkaisu, joka sisältää suomitekstit. Ihan peruskauraa, parempiakin on nähty, mutta ei huono.
Draculan Kosto (Dracula A.D.)
Dracula-sarjan kolmanneksi viimeinen osa osoittaa, kuinka kauas alkuperäisestä ideasta oli lopulta päästy. Hammerilla alkoivat olla viimeiset paukut lippaassa. Kun elokuva valmistui vuonna 1972, koko yhtiö alkoi olla finaalissa.
Jessica Van Helsing pyörii hulttiokavereidensa kanssa Lontoon kaduilla. Jengin johtohahmo Johnny on tympääntynyt tavallisiin ajanviettotapoihin kuten juhlissa kuokkimiseen. Eräänä yönä hän houkuttelee kaverinsa mustaa messuun purkutuomion saaneessa kirkossa. Muut eivät jaksa aluksi oikein uskoa hänen puheitaan, mutta huomaavat pian olevansa väärässä. Nuoret sähläävät niinkin pahasti, että herättävät henkiin itse paholaisen lähettilään. Onneksi apua löytyy Jessican isoisästä, joka onkin vanha tuttu.
Ensimmäinen silmiinpistävä piirre on, että tarina ei enää sijoitu 1800-luvun karpaateille, vaan 70-luvun Lontooseen. Peter Cushing palaa vihdoin Van Helsingin rooliin. Se tuo potkua tarinaan, joka on muuten melko epäonnistunut. Dracula-sarjan vahvimmat ominaisuudet, Karpaattien ympäristö ja 1800-luvun goottifiilis ovat tiessään, ja Cushingin ja Leen taistelu jää ainoaksi katsomisen arvoiseksi asiaksi koko elokuvassa.
Kannattaa katsoa.. tai no ei.. tai no joo. Paha sanoa, on todellakin sarjan huonoimmasta päästä. Elokuvasta on olemassa suomalainen Warner Brosin DVD-julkaisu, joka on nykyään jo melko harvinainen.
Peter Cushing ja
Christopher Lee nousivat maailmankuuluiksi ja lopulta legendoiksi Hammer-elokuvien myötä. Heistä tuli myös hyvät ystävät aina Cushingin kuolemaan saakka 1994. Lee on edelleen kuuma nimi elokuvateollisuudessa, vaikka onkin jo yli 90-vuotias.
Hammerin muita vakionäyttelijöitä olivat
Francis Matthews, (
Frankensteinin kosto,
Dracula-pimeyden ruhtinas ja
Rasputin - riivattu) Andre Morell (
Baskervillen koira,
Plaque of the Zombies) sekä Michael Ripper, joka näytteli kaikkiaan kahdeksassa Hammerin elokuvassa (mm.
Frankenstenin kosto ja
Brides of Dracula). Yhtiö tunnetaan myös näyttävistä naisnäytelijöistään kuten Barbara Shelley, Suzan Farmer ja Veronica Carlson.
Vaikka Hammerin leivissä työskenteli useita ohjaajia,
Terence Fisher lienee kaartin esille nouseva nimi. Hän ohjasi hirvösarjojen alkuperäiset elokuvat, sekä
Baskervillen koiran. Muita tunnettuja ohjaajia ovat
Seth Holt ja
Roy Ward Baker joka tuli tunnetaan Hammerin lisäksi mm. Pyhimys-sarjasta.
|
Peter Cushing (vas.) ja Christopher Lee (oik.) olivat Hammer Film Productionsin suurin valtti |
|
Veronica Carlson... |
|
..ja Barbara Shelley. |
Hammerin tavaramerkkejä olivat aina kauhuelokuviin hyvin soveltuva musiikki, kauniit naiset, tuulahdus camp-henkeä, sekä Technicolor-värien räikeä käyttö, mikä sai jotkut elokuvien kohtauksista näyttämään jopa huvittavalta. Moni elokuva rakentui kasaan juuri näillä mausteilla. Parhaimmillaan firman elokuvissa voikin keskittyä itse visuaalisuuteen jos juoni tuntuu heikolta.
Vaikka Hammer Film Productions lopetti toimintansa 70-luvun lopulla, on se sittemmin perustettu uudelleen kauhuelokuvien merkeissä. Nykyiset kauhuelokuvat ovat tosin aivan samanlaisia kuin muut aikakauden tuotokset, einkä laske niitä mukaan varsinaiseen Hammer-tuotantoon. Sitäpaitsi, kaikki edellä maintut elementit puuttuvat.
Aiheeseen kannattaa tutustua, varsinkin jos olet kauhun ystävä ja miksei muutenkin. Hammerin elokuvia on julkaistu DVD:lle ja viime aikoina jopa Blu-Raylle. Kuitenkin suomijulkaisuja on saatanan vähän. Itse olenkin tilannut ulkomailta suurimman osan ja lataillut torrentteja netistä.
Ja tässä siis jo valmiiksi esittelemäni kaksi Dracula-elokuvaa:
Pimeyden prinssi (1958)
Dracula, Pimeyden Ruhtinas (1966)
Triviaa: Monet Hammerin elokuvista ovat ilmestyessään olleet Suomessa kokonaan kiellettyjä. Syynä on ollut raaistavuus, tai mielenterveyden vahingoittuminen. Valtion elokuvatarkastamo on kuitenkin aikanaan lieventänyt kieltoja ja päästänyt elokuvia esitykseen. Nykyään tuntuu lähes naurettavalta, että tämäntyyppisiä elokuvia on pidetty millään tavalla vahingollisina.